Träningskläder
Skridskoskola/nybörjare
Smidiga kläder som underlättar rörlighet ger tränaren möjlighet att se hur åkaren utför rörelserna. Hjälm är obligatorisk. Det är mycket viktigt att den sitter lagom hårt så den skyddar vid fall. Fingervantar. Skridskor enligt rekommendation nedan.
Konståkningsskola/tävlingsgrupper
Tighta kläder där tränaren ser åkarens ben och armar tydligt hjälper tränaren att se åkaren och åkaren känner sig smidig. Träningsdräkt, kjol, tights och uppsatt hår är att föredra. Fingervantar. Hjälm är obligatoriskt för åkare i konståkningsskolan tills åkaren klarat märke 8, den tas av efter godkännande av tränaren.
Skridskor
När man åker i skridskoskolan/nybörjare ställs inga krav på särskilda konståkningsskridskor, men vi strävar från början efter att skridskorna skall vara av bra kvalitet.
Detta är viktigt, både för att inte skada fötter, vrister och knän genom att stå snett, men också för att behålla intresset för träningen. Barnens intresse för skridskoåkning avtar lätt på grund av dåliga skridskor. Skridskor vi rekommenderar nybörjare är WIFA, men även EDEA går bra.
Att tänka på vid skridskoval
Det är mycket viktigt att kunna stå riktigt på skridskorna, d v s så att skridskorna bildar 90 graders vinkel mot isen. Påfrestningen på vristen blir stor då foten står 3-4 cm ovanför isen på en smal skena. Det är därför viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft. Sportaffärernas s k konståkningsskridskor (t ex Jofa, Piruett), är eller blir snabbt väldigt mjuka och orkar inte hålla vristen rak. De kan också vara så låga att vristen inte stöds. Andra skäl till att man står snett kan vara att skridskorna är för stora eller för löst knutna. Extra sockor kan hjälpa och att knyta stadigt. Det är bra om nybörjarna får hjäp att knyta i början, men att de snabbt lär sig knyta själva. Öva hemma.
När man åker i konståkningsskola krävs stabil känga.
Köpa skridskor
Nya konståkningsskridskor av bra kvalitet är dyrt att köpa, men de har ett bra andrahandsvärde om skridskorna är i bra skick när man säljer dem. Om man köper begagnade skridskor bör man noga kontrollera att lädret i skaftet är hårt och kraftigt samt att vristen helst ska vara utan veck. Be gärna säljaren att få låna med skridskorna till träning för att visa upp dem för din tränare innan du köper dem, så du köper rätt känga och skena för din nivå.
Märken att rekommendera är WIFA (skridsko-& konståkningsskola, nybörjare), EDEA och RISPORT. Dessa tillverkare säljer från enkla nybörjarmodeller till de mest avancerade konståkningsskridskor som finns.
Vill du ha ytterligare tips och råd angående skridskor m.m. ta gärna kontakt med klubbens huvudtränare Nicole.
Slipning
Att ha välslipat under fötterna är A och O. Speciellt våra yngsta små åkare går gärna runt lite överallt med sina skridskor. En slö skridskoegg gör åkningen onödigt jobbig och tråkig.
Låt din tränare kolla om du är osäker om slipning behövs, men kan man inte skrapa av lite nagel mot eggen så är det slipdags för länge sedan. Se även upp för enstaka hack i skenan som gör att skridskon fastnar i isen och gör det svåråkt. Ta även här gärna kontakt med Nicole så hjälper hon er gärna med slipningen.
Var försiktig med “vanliga” sportaffärer, de är oftast ej tillräckligt kunniga och slipar ofta ner för mycket eller rent av skadar taggarna, vilket kan bli kostsamt.
Ta hand om dina skridskor
- Skydda skenorna med mjuka överdrag i tyg.
- Torka av skridskorna efter varje träning, noga!
- Packa upp skridskorna hemma så de får lufta mellan träningarna.
- Ha aldrig skridskoskydd på mer än när du går med skridskorna.
- Spola ur skridskoskydden då och då så inte grus och smuts skadar skenorna.
- Låt en kunnig konståkningsslipare slipa skridskorna med jämna mellanrum.
- Kolla att skruvarna sitter fast så att inte skenan sitter löst.