SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Lidingös Allmänna Konståkningsklubb
LAKK
Hopp & Piruetter

Piruetter

Ståpiruett 
Den här piruetten är lätt att känna igen och är den vanligaste. Åkaren står upprätt och korsar den fria foten framför den andra foten eller drar in foten till ståbenets knä. En snabb upprätt piruett. Rotationen ska ske på så liten yta som möjligt dvs. piruetten ska vara centrerad, detta gäller alla piruetter.

Sittpiruett
Kan liknas vid att sitta på en stol, dock är ett ben sträckt rakt fram medan det andra är böjt i en sittande position. Målet är att komma så långt ner som möjligt.

Liggpiruett 
Liggpiruett utför i flygskärsposition. Positionen liknar ett T, där ryggen fälls ned i ett horisontellt läge samtidigt som ett ben lyfts upp till samma nivå.

Bakåtpiruett 
Utförs på samma sätt som framåtpiruetter men på motsatt fot. De flesta åkare roterar motsols (till vänster) när de gör en piruett. Framåtpiruetten är då på vänster fot och en bakåt piruett på höger fot.


Variationer av piruetter
En åkare kan även utföra variationer av positionerna som nämns ovan. Ståpiruett, sittpiruett och liggpiruett kallas för baspositioner och utgör alla piruetter och deras variationer. När det kommer till variationer finns det inga gränser, en piruett kan utföras på vilket sätt som helst. NEdan är 3 exempel på variationer av piruetter.

Räkan
En piruett som utförs i sittposition men med benet sträckt rakt fram och kroppen lutandes fram över benet. Denna position kan även kännas igen som skjuta hare.

Himmelspiruett 
En piruett som görs genom att kroppen lutas bakåt eller åt sidan samtidigt som man trycker höfterna framåt. I den här piruetten har åkaren sitt fria ben böjt bakom sig i en båge mot ryggen och tittar upp i taket. Armarna kan varieras i olika positioner.

Bielmannpiruett 
I den här piruetten böjer åkaren ryggen, tar tag i och drar den fria foten samt benet i en båge högt över sitt huvud. Det är en svår piruett som tar tid att öva upp.

Mer piruetter
Det finns som sagt ingen gräns på vad man kan göra i en piruett och baserat på vad man gör i sin piruett kan man få mer poäng. För att bättre förstå reglerna kring piruetter kan man kolla på videon som länkas nedan. De engelska namnen skiljer sig i många fall från de svenska, men man kan ändå följa videons förklaring. Baspositionerna har något annorlunda namn, ståpiruett heter upright spin, sittpiruett heter sit spin och liggpiruett heter camel spin.
Video om piruetter

Hopp

Inom konståkning finns det 6 olika hopp man kan utföra. Hoppen är Toeloop, Salchow, Ögel, Flip, Lutz och Axel. Hoppen kan utföras med ökande antal varv iluften. Enkelhopp är 1 varv, dubbelhopp är 2 varv, trippelhopp är 3 varv och kvadruppelhopp är 4 varv. Samtliga hopp har klarats som kvadruppelhopp, ingenhar klarat av 5 varv i luften än. Axel skiljer sig från övriga hopp då den roteras ett halvt varv mer än övriga hopp, så till exempel en dubbel axel är 2,5 varv. Varje hopp utförs på olika sätt och förklaras på ett bra sätt i nedan video. Videon är på engelska och namnen är nästan exakt samma som på svenska med undantag för ögel som heter loop på engelska.
Video om hoppen